Chlebek z dyni
Normalny
Przystępny
Bez nabiału
Jesień za pasem, a my zapraszamy na aromatyczny chlebek z dyni!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
1 h | 45 min | 1 h 45 min |
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
dynia - 350 g
mąka pszenna - 2 szklanki
olej - 1/2 szklanki
jajka - 2 sztuki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
miód - 3/4 szklanki
przyprawa do piernika - 1 1/2 łyżeczki
pomarańcza - 1 sztuka
sól - 1 szczypta
bakalie (opcjonalnie) - 1 garść
PRZYGOTOWANIE
Dynie oczyszczamy z pestek i pieczemy w 180 stopniach, aż będzie miękka. Po wyjęciu z piekarnika obieramy ją ze skórki, rozgniatamy widelcem i pozbywamy się nadmiaru soku.
Rozdzielamy białka do żółtek. Do żółtek dodajemy olej, miąższ z dyni i miód – wszystko dokładnie mieszamy.
Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy, skórkę pomarańczową i opcjonalne bakalie – mieszamy.
Białko z jajek ubijamy na sztywną pianę.
Do masy z dyni dodajemy po trochę ubite białka, mieszamy. Następnie dodajemy powoli mieszankę suchych składników.
Po wymieszaniu całości, chlebek z dyni przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej tłuszczem blaszki.
Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Chlebek z dyni będzie gotowy gdy patyczek będzie suchy.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!