Ciasto marchewkowe
Normalny
Przystępny
Dzisiaj pachnąco, smacznie, jesiennie i marchewkowo! Zapraszamy na pyszne ciasto marchewkowe!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 1 h | 1 h 20 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Ciasto marchewkowe:
mąka pszenna - 3/4 szklanki
starta marchewka - 3/4 szklanki
jabłko - 1/2 sztuki
jajka - 2 sztuki
olej - 150 ml
orzechy włoskie - 100 g
wiórki kokosowe - 50 g
cynamon - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
kardamon mielony - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
Krem śmietankowy:
serek śmietankowy typu Philadelphia - 300 g
masło - 120 g
cukier puder - 100 g
PRZYGOTOWANIE
Ciasto marchewkowe:
Jajka wyjmujemy z lodówki i czekamy kilka minut. Ubijamy je. Gdy będzie ich mniej więcej „dwa razy tyle co na początku” dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników.
Następnie powoli dodajemy olej. Miksujemy przez minutę.
Kolejno przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, kardamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i połączone „suche składniki” dodajemy masy. Mieszamy łyżką.
Marchewkę ścieramy na małych oczkach, jabłka obieramy, drobno kroimy, połowę orzechów siekamy i wraz z wiórkami kokosowymi wszystkie składniki dodajemy do masy.
Ciasto marchewkowe delikatnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
Ciasto marchewkowe pieczemy około godziny w 150 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy czy patyczek jest suchy.
Krem śmietankowy:
Cukier puder przesiewamy do misy miksera, dodajemy masło (w temperaturze pokojowej) i serki śmietankowe. Całość miksujemy na gładką masę.
Przestudzone ciasto marchewkowe kroimy na pół i przekładamy kremem. Drugą połowę orzechów włoskich wykorzystujemy do dekoracji.
Uwagi
Przepis jest na formę o średnicy 24 cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!