Kurczak teriyaki
Normalny
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Dzisiaj wybieramy się do Japonii i zapraszamy na pyszne danie jakim jest kurczak teriyaki! Sama nazwa teriyaki oznacza „błyszczeć”, „świecić” co jest nawiązaniem do wyglądu naszego sosu 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 1 h | 1 h 20 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
udka kurczaka zagrodowego - 8 sztuk
mąka kukurydziana - 1 łyżka
zimna woda - 1 łyżka
sok z limonki/cytryny/ocet ryżowy - 50 ml
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
starty imbir - 3 łyżeczki
cukier brązowy - 1/2 szklanki
sos sojowy (jasny) - 1/2 szklanki
sezam - 3 łyżki
olej
PRZYGOTOWANIE
Udka kurczaka myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na małych oczkach tarki.
Do głębszej patelni lub garnka wlewamy sok wyciśnięty z limonki/ cytryny bądź ocet ryżowy, sos sojowy, dodajemy cukier, wodę, mąkę kukurydzianą, imbir i czosnek.
Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos zacznie bulgotać i zgęstnieje.
Udka kurczaka polewamy sosem teriyaki, dokładanie mieszamy i pieczemy 60 minut w 220 stopniach, co jakiś czas przewracając mięso i polewając sosem.
Sezam prażymy na suchej patelni, aż zrobi się lekko przyrumieniony.
Kurczak teriyaki serwujemy posypanego prażonym sezamem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!