pelniasmakow-banner

Kurczak teriyaki


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Dzisiaj wybieramy się do Japonii i zapraszamy na pyszne danie jakim jest kurczak teriyaki! Sama nazwa teriyaki oznacza „błyszczeć”, „świecić” co jest nawiązaniem do wyglądu naszego sosu 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 1 h 1 h 20 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • udka kurczaka zagrodowego - 8 sztuk

  • mąka kukurydziana - 1 łyżka

  • zimna woda - 1 łyżka

  • sok z limonki/cytryny/ocet ryżowy - 50 ml

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • starty imbir - 3 łyżeczki

  • cukier brązowy - 1/2 szklanki

  • sos sojowy (jasny) - 1/2 szklanki

  • sezam - 3 łyżki

  • olej

PRZYGOTOWANIE

Udka kurczaka myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.

Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na małych oczkach tarki.

Do głębszej patelni lub garnka wlewamy sok wyciśnięty z limonki/ cytryny bądź ocet ryżowy, sos sojowy, dodajemy cukier, wodę, mąkę kukurydzianą, imbir i czosnek.

Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos zacznie bulgotać i zgęstnieje.

Udka kurczaka polewamy sosem teriyaki, dokładanie mieszamy i pieczemy 60 minut w 220 stopniach, co jakiś czas przewracając mięso i polewając sosem.

Sezam prażymy na suchej patelni, aż zrobi się lekko przyrumieniony.

Kurczak teriyaki serwujemy posypanego prażonym sezamem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.