Spaghetti z krewetkami
Normalny
Drogi
Szybko, prosto, lekko i śródziemnomorsko! Zapraszamy na spaghetti z krewetkami 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
krewetki w pancerzach - 10 sztuk
makaron spaghetti - 150 g
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
papryczka chili - 1 sztuka
papryka zielona - 1 sztuka
pietruszka (pęczek) - 1/2 sztuki
sól
pieprz
ocet balsamiczny
pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) - 8 sztuk
PRZYGOTOWANIE
Krewetki myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Papryczkę chili myjemy, usuwamy z niej pestki i drobno siekamy. Z zielonej papryki również usuwamy gniazdko nasienne i kroimy ją na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki siekamy.
Spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (nam najlepiej smakuje al dente, ale to kwestia gustu).
Na dwóch patelniach (jedna mniejsza, druga najlepiej większa i głębsza) rozgrzewamy oliwę
Na mniejszej smażymy zieloną paprykę i gdy zacznie ładnie pachnieć możemy opcjonalnie dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość podsmażamy 2 minuty.
Na kolejnej patelni kładziemy krewetki i po minucie smażenia przewracamy je na drugą stronę, dodajemy czosnek, papryczkę chili, doprawiamy solą. Smażymy jeszcze minutę.
Patelnie zdejmujemy z ognia, dodajemy do krewetek makaron spaghetti, paprykę zieloną, posiekaną natkę pietruszki, opcjonalnie doprawiamy jeszcze solą i potrząsamy kilkukrotnie patelnią aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Spaghetti z krewetkami podajemy delikatnie skropione octem balsamicznym.
Uwagi
Makaron użyty w przepisie to linguine, jednak większość ludzi nazywa go potocznie spaghetti, stąd nazwa przepisu. Tak czy inaczej danie z innym rodzajem makaronu wychodzi równie smaczne 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!