Ciasto dyniowe z pomarańczą

Łatwy

Przystępny
Delikatne jesienne ciasto dyniowe z pomarańczą to świetny pomysł na dodatek do gorącej czekolady lub kawy!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
20 min | 45 min | 1 h 5 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
6 |
purée dyniowe - 1/2 szklanki
olej - 1/2 szklanki
jajka - 2 sztuki
mąka - 1 szklanka
pomarańcza - 1 sztuka
cukier brązowy - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
cynamon - 1/2 łyżeczki
kardamon - 1 szczypta
suszone maliny/truskawki (opcjonalnie) - 1 garść
biała czekolada - 100 g
PRZYGOTOWANIE
Dyniowe purée (jeśli będzie za rzadkie to odciskami je z nadmiaru soku) umieszczamy w misie miksera, dodajemy olej, jajka i miksujemy na gładką masę.
W osobnej misie mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, kardamon, startą skórkę ze sparzonej pomarańczy, opcjonalnie suszone maliny lub truskawki.
„Suche składniki” dodajemy do pozostałych i dokładnie miksujemy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto dyniowe i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Ciasto dyniowe dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Uwagi
Jeśli nie mamy gotowego purée z dyni to możemy je przygotować samodzielnie: dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki, układamy na papierze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy, zdejmujemy skórkę i blendujemy na gładkie dyniowe purée.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!