Chleb kukurydziany na drożdżach

Normalny

Tani
Kto z nas nie lubi domowego pieczywka i jego smakowitego aromatu…? Zapraszamy do wypróbowania przepisu na domowy chleb kukurydziany!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
1 h | 50 min | 1 h 50 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 50 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
mąka kukurydziana - 250 g
mąka pszenna - 250 g
kukurydza z puszki - 100 g
maślanka - 250 ml
jajko - 1 sztuka
świeże drożdże - 35 g
sól - 1/2 łyżeczki
cukier - 1/2 łyżeczki
letnia woda - 50 ml
suszone zioła (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
Mąki przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy.
Do drożdży dodajemy połączone mąki, w takiej ilości alby nasz rozczyn osiągnął mniej więcej konsystencję jogurtu. Odstawiamy go do wyrośnięcia na kwadrans.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do niego pozostałe składniki (mąki, kukurydzę z puszki, sól, cukier, maślankę, jajko i opcjonalne przyprawy).
Chleb wyrabiamy bardzo dokładnie przez około kwadrans. Po tym czasie przykryte ściereczką ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut).
Następnie chleb kukurydziany zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ponownie czekamy, aż wyrośnie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Po włożeniu chleba zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut.
Chleb kukurydziany podajemy z masłem i ulubionymi dodatkami 🙂
Uwagi
Najpulchniejszy wychodzi z mąki pszennej, ale możemy też użyć np. razowej. Kukurydzę musimy dobrze odsączyć, a nawet pozostawić na chwilę aby przeschła.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!