Bułeczki drożdżowe – ślimaczki z cynamonem

Normalny

Tani
Domowo i idealnie do szklanki kakao, gorącej czekolady lub kawy. Zapraszamy na bułeczki drożdżowe – ślimaczki z cynamonem!
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
2 h | 25 min | 2 h 25 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 2 h |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 2 h 25 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
24 |
Bułeczki drożdżowe:
drożdże świeże - 30 g
mąka pszenna - 500 g
ciepłe mleko - 1/2 szklanki
roztopione masło - 70 g
jajka - 2 sztuki
żółtko jajka - 1 sztuka
cukier - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 1/2 łyżki
sól - 1 szczypta
Nadzienie cynamonowe:
cynamon - 30 g
starta skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka
masło - 70 g
drobny cukier - 1/2 szklanki
PRZYGOTOWANIE
Bułeczki drożdżowe:
Mąkę pszenną przesiewamy do miski lub garnka, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier. Wlewamy ciepłe mleko i powoli mieszamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około kwadrans.
Następnie dodajemy roztopione masło, 2 jajka, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Ugniatamy ciasto – powinno mieć delikatną i elastyczna konsystencję. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Nadzienie cynamonowe:
Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej skórkę (około jedną łyżeczkę), dodajemy cynamon, cukier. Całość dokładnie mieszamy.
Bułeczki drożdżowe – ślimaczki z cynamonem:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy na całej powierzchni masłem i posypujemy równomiernie nadzieniem cynamonowym.
Ciasto zawijamy w „roladki” i kroimy na plasterki. Następnie nasze drożdżowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut lub ciut dłużej).
Ślimaczki z cynamonem pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Gotowe bułeczki serwujemy same, oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!