Sandacz w sosie szałwiowym z cebulowymi pasztecikami

Normalny

Drogi
Pomysł na smaczny i ciekawy obiad! Dzisiaj u nas króluje sandacz w sosie szałwiowym z cebulowymi pasztecikami!
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
1 h | 20 min | 1 h 20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
2 |
Sandacz:
filety z sandacza - 2 sztuki
sól
pieprz
sok z cytryny
masło
Sos szałwiowy:
masło - 3 łyżki
mąka pszenna - 1 1/2 łyżki
bulion (warzywny lub mięsny) - 1/2 szklanki
śmietana 18% - 2 łyżki
szałwia (listki) - 1 garść
sól
Paszteciki cebulowe:
ciasto francuskie - 200 g
cebula - 2 sztuki
mleko - 4 łyżki
starty ser żółty - 1 garść
kminek mielony - 1 szczypta
masło
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Paszteciki cebulowe:
Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na maśle. Gdy zmięknie zdjąć z palnika, dodać sól, pieprz, kminek, sok z cytryny, garść sera żółtego i wymieszać.
Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy cebulowy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.
Paszteciki cebulowe smarujemy mlekiem, następnie kroimy w poprzek na kawałki około 2-3 cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Paszteciki cebulowe pieczemy około 20 minut (aż się zarumienią) w 200 stopniach.
Sos szałwiowy:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż do uzyskania złotego koloru.
Szałwię drobno siekamy i dodajemy do zasmażki. Mieszamy przez chwilę.
Dodajemy bulion i szybko roztrzepujemy trzepaczką, żeby nie porobiły się nam „kluski”.
Następnie odejmujemy chochelką trochę sosu szałwiowego i łączymy go ze śmietaną. Gdy będzie miał gładką konsystencję dodajemy z powrotem do reszty sosu.
Sos szałwiowy gotujemy jeszcze przez kilka minut i doprawiamy solą.
Sandacz w sosie szałwiowym z cebulowymi pasztecikami:
Sandacza myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy na około godzinę do lodówki aby się zamarynował.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy sandacza z obu stron tak, aby się przyrumienił.
Na środek talerza nalewamy trochę sosu szałwiowego. Na nim układamy sandacza i po bokach pokrojone paszteciki cebulowe. Możemy podawać także z kawałkiem cytryny do skropienia ryby.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!