pelniasmakow-banner

Sajgonki czyli spring rollsy


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Dzisiaj klasyk kuchni wietnamskiej czyli sajgonki, znane również jako spring rollsy. Próbujcie z Waszymi ulubionymi sosami!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
20

  • papier ryżowy (płaty) - 10 sztuk

  • pierś z kurczaka zagrodowego - 1/2 sztuki

  • kapusta pekińska (liscie) - 5 sztuk

  • marchewka - 1 sztuka

  • czerwona papryka - 1 sztuka

  • makaron ryżowy (nitki) - 50 g

  • imbir świeży - 1 łyżka

  • sos sojowy

  • sól

  • pieprz

  • grzybki mun (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Pierś z kurczaka drobniutko siekamy i smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i sosu sojowego.

Marchewkę i paprykę kroimy w cieniutki słupki, jak najmniejsze damy radę, wrzucamy na rozgrzany olej i po około 30 sekundach – minucie ściągamy.

kapusty pekińskiej odkrawamy białą część, resztę drobno siekamy. Opcjonalne grzybki mun drobno kroimy.

Makaron ryżowy nitki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i również kroimy na około 2cm kawałki. Imbir ścieramy na tarce.

Wszystkie składniki farszu na sajgonki łączymy w misce, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Do miski lub garnka nalewamy gorącą wodę (nie wrzątek, taką „mocno ciepłą”) i zanurzamy na kilka sekund pojedynczo płaty papieru ryżowego. Następnie układamy je na wilgotnej ściereczce.

Na papier ryżowy nakładamy farsz i zawijamy sajgonki. Sposób zawijania powinien być mniej więcej taki jak naszych krokietów.

Sajgonki następnie odkładamy na około 25-30 minut, aby się osuszyły.

W garnku lub na głębokiej patelni, woku rozgrzewamy sporą ilość oleju. Sajgonki smażymy, aż nabiorą złotego koloru.

Spring rollsy serwujemy z ulubionymi sosami!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.