Meksykańskie tartaletki
Normalny
Przystępny
Nadają się zarówno na spotkanie z przyjaciółmi jak i na smaczną przekąskę! Zapraszamy na meksykańskie tartaletki 🙂 Niektórzy też mówią na nie „kruche babeczki po meksykańsku”, więc dla jasności – dla nas to ten sam przepis 😉
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
45 min | 30 min | 1 h 15 min |
Przygotowanie | 45 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
Ciasto na tartaletki:
mąka pszenna - 25 dag
masło - 15 dag
jajko - 1 sztuka
zimna woda - 2 łyżki
Farsz meksykański:
pomidor - 1 sztuka
pierś z kurczaka zagrodowego - 1 sztuka
czerwona papryka - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
czerwona fasola - 1/2 szklanki
kukurydza konserwowa - 1/3 szklanki
ostry ketchup - 3 łyżki
ser żółty (starty) - 1 garść
oregano - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
ostra papryka
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na tartaletki:
Do głębszej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło (musi być w temperaturze pokojowej) i wszystko siekamy lub rozcieramy palcami.
Kolejno dodajemy wodę i zagniatamy ciasto kruche na tartaletki / babeczki. Obwijamy je w folię i chłodzimy w lodówce. około 2h.
Na stolnicy z odrobiną mąki rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim posmarowane tłuszczem foremki do babeczek i nakłuwamy widelcem spód.
Tartaletki pieczemy około 15 minut w 220 stopniach.
Farsz meksykański:
Cebulę kroimy i podsmażamy. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i bardzo drobno siekamy. Oprószamy go solą, pieprzem, ostrą papryką i smażymy.
Pomidora i paprykę myjemy, również kroimy. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano, ostrym ketchupem. Na koniec dodajemy ser żółty i mieszamy.
Meksykańskie tartaletki:
Na upieczone babeczki/tartaletki nakładamy farsz i zapiekamy około 15 minut w 200 stopniach.
Meksykańskie tartaletki możemy z pokrojonym awokado.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!