pelniasmakow-banner

Meksykańskie tartaletki


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Nadają się zarówno na spotkanie z przyjaciółmi jak i na smaczną przekąskę! Zapraszamy na meksykańskie tartaletki 🙂 Niektórzy też mówią na nie „kruche babeczki po meksykańsku”, więc dla jasności – dla nas to ten sam przepis 😉

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
45 min 30 min 1 h 15 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h 15 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

Ciasto na tartaletki:

  • mąka pszenna - 25 dag

  • masło - 15 dag

  • jajko - 1 sztuka

  • zimna woda - 2 łyżki

Farsz meksykański:

  • pomidor - 1 sztuka

  • pierś z kurczaka zagrodowego - 1 sztuka

  • czerwona papryka - 1 sztuka

  • cebula - 1 sztuka

  • czerwona fasola - 1/2 szklanki

  • kukurydza konserwowa - 1/3 szklanki

  • ostry ketchup - 3 łyżki

  • ser żółty (starty) - 1 garść

  • oregano - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • ostra papryka

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na tartaletki:

Do głębszej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło (musi być w temperaturze pokojowej) i wszystko siekamy lub rozcieramy palcami.

Kolejno dodajemy wodę i zagniatamy ciasto kruche na tartaletki / babeczki. Obwijamy je w folię i chłodzimy w lodówce. około 2h.

Na stolnicy z odrobiną mąki rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim posmarowane tłuszczem foremki do babeczek i nakłuwamy widelcem spód.

Tartaletki pieczemy około 15 minut w 220 stopniach.

Farsz meksykański:

Cebulę kroimy i podsmażamy. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i bardzo drobno siekamy. Oprószamy go solą, pieprzem, ostrą papryką i smażymy.

Pomidora i paprykę myjemy, również kroimy. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano, ostrym ketchupem. Na koniec dodajemy ser żółty i mieszamy.

Meksykańskie tartaletki:

Na upieczone babeczki/tartaletki nakładamy farsz i zapiekamy około 15 minut w 200 stopniach.

Meksykańskie tartaletki możemy z pokrojonym awokado.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.