Falafele – wegańskie kotleciki z ciecierzycy
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bez jajek
Falafele to wegańskie kotleciki z ciecierzycy, które stanowią bardzo popularne danie kuchni arabskiej. Zapraszamy do wypróbowania!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
40 min |
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
ugotowana ciecierzyca - 250 g
mąka pszenna - 1/2 szklanki
cebula - 1 1/2 sztuki
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
sól - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
natka pietruszki (pęczek) - 1 sztuka
kumin mielony - 1/2 łyżeczki
pieprz - 1/4 łyżeczki
ostra papryka - 1 szczypta
mielona kolendra - 1/4 łyżeczki
słodka papryka - 1/4 łyżeczki
cynamon - 1 szczypta
imbir - 1 szczypta
sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy - 500 ml
PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy: sól, pieprz, mielony kumin, paprykę słodką, ostrą, cynamon, imbir, kolendrę i całość blendujemy lub rozdrabniamy w malakserze. Nie musi być bardzo drobno.
Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, sok z cytryny, sodę i ponownie miksujemy ale nie za drobno. Chodzi o to, aby składniki się połączyły.
Następnie formujemy falafele. Jeśli będą zbyt rzadkie to możemy dodać jeszcze odrobinę mąki.
Falafele smażymy na głębokim oleju na złoty kolor, później możemy je odsączyć na ręczniku papierowym.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!