Sałatka z awokado
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Leciutko, zdrowo i zielono czyli najlepsza sałatka z awokado!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
ogórki gruntowe - 2 sztuki
awokado - 1 sztuka
jajko - 1 sztuka
papryka (zielona lub czerwona) - 1/4 sztuki
papryczka chili (opcjonalnie) - 1/4 sztuki
rukola - 1 garść
natka pietruszki (gałązki) - 2 sztuki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
majonez (jogurt naturalny) - 1 łyżka
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie paprykę i opcjonalnie papryczkę chili.
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko gotujemy na twardo i studzimy. Następnie także kroimy w kostkę.
Rukolę i natkę pietruszki myjemy i osuszamy.
Wszystkie składniki na sałatkę umieszczamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem.
W małej miseczce łączymy musztardę, majonez / jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Jeśli sałatka z awokado będzie wydawała się mdła to można ją doprawić sokiem z cytryny.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!