Zapiekanka ziemniaczana

Łatwy

Tani

Bezglutenowe
Zapiekanka ziemniaczana może być w wersji zarówno z mięsem jak i bez niego. Jest prosta, tania i niezwykle pyszna! Zapraszamy!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
30 min | 30 min | 1 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
ziemniaki - 5 sztuk
brokuł - 1 sztuka
czerwona cebula - 1 sztuka
czerwona papryka - 1 sztuka
pieczarki - 5 sztuk
jajko - 1 sztuka
śmietana 18% - 200 g
ser żółty gouda (starty) - 1 szklanka
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
sól
pieprz
ostra papryka
zioła prowansalskie
olej rzepakowy
boczek wędzony/pierś z kurczaka/pierś z indyka - 200 g
PRZYGOTOWANIE
Zapiekanka ziemniaczana wersja bez mięsa:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby były miękkie ale nie rozpadały się.
Cebulę kroimy w piórka, paprykę czerwoną w paseczki. Czosnek obieramy. Różyczki brokuła gotujemy krótko w osolonej wodzie, aby były al dente.
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy, gdy puszczą wodę i zaczną ładnie pachnieć dodajemy czosnek, odrobinę soli i pieprzu. Smażymy chwilkę i zdejmujemy z ognia.
W miseczce łączymy śmietanę, jajko i doprawiamy solą pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem układamy pokrojone w grubsze plastry ziemniaki, na nie pieczarki, brokuła, paprykę czerwoną, cebulę i luźno poukładane pozostałe kawałki ziemniaków.
Całość zalewamy sosem i posypujemy serem żółtym. Zapiekankę pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka ziemniaczana może być podawana z ketchupem lub ulubionymi sosami.
Zapiekanka ziemniaczana wersja z boczkiem:
Wszystkie kroki wykonujemy identycznie z tą różnicą, że boczek kroimy w słupki i podsmażamy razem z cebulką i wykładamy na pieczarki.
Zapiekanka ziemniaczana wersja z piersią z indyka/kurczaka:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy cebulę i gdy się zeszkli dodajemy oprószone solą i pieprzem mięso.
Smażymy 3-4 minuty mieszając. Gdy będzie gotowe wykładamy na warstwę z pieczarkami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!