Zupa – krem z dyni i szczyptą curry


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek


Przytulna atmosfera w długie wieczory, spadające liście, chłodne poranki i… dynie. Z tym głównie kojarzy nam się jesień. Skupmy się jednak na tym ostatnim – ta niezwykła roślina ma wiele zastosowań – może być wykorzystywana jako ozdoba, jej prażone pestki smakują wspaniale i zawierają wiele witamin, ponadto można ją wykorzystać do zrobienia pysznej, aromatycznej zupy– krem z dyni!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
40 min
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • dynia (mniejsza) - 1/2 sztuki

  • pietruszka - 1 sztuka

  • marchewka - 1 sztuka

  • seler - 1/4 sztuki

  • kasza jaglana - 3 łyżki

  • cebula - 1 sztuka

  • por - 1 sztuka

  • ząbki czosnku - 2 sztuki

  • oliwa z oliwek

  • curry

  • majeranek

  • ostra papryka

  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

  • grzanki

PRZYGOTOWANIE

Na oliwie zeszklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostałe, pokrojone warzywa i wsypujemy trzy łyżki kaszy. Całość zalewamy dwoma litrami wrzątku.

Czosnek wyciskamy przez praskę lub kroimy na drobne kawałki i dodajemy wraz ze wszystkimi przyprawami (do smaku). Całość zakwaszamy cytryną (również do smaku).

Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec zupę dyniową blendujemy na gładki krem.

Zupa – krem z dyni powinna mieć smak słodko – kwaśno – pikantny. Podajemy ją z grzankami!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.