Domowy wafel kakaowy

 

(porcja na jedno opakowanie andrutów, czas przygotowania ok 2h)

Jeśli nie wyobrażacie sobie kawy bez „czegoś słodkiego” ten przepis jest dla Was! Prosty w przygotowaniu wafel kakaowy zachowuje świeżość przez prawie tydzień i co najważniejsze możemy wziąć go do pracy bez obawy, że się „rozciapie” 🙂

Składniki:

  1. 1 opakowanie wafli (andruty)
  2. 1/2 litra mleka
  3. 1 szklanka cukru
  4. 1/2 kostki masła
  5. 1 łyżka kakao
  6. garść orzechów włoskich mielonych
  7. 1 łyżka spirytusu

Przygotowanie:

Mleko z cukrem gotujemy przez półtorej godziny w garnku o grubym spodzie – jest to bardzo istotne bo w garnku o cienkim dnie mleko się przypali. Zdejmujemy z ognia. Następnie (gdy mleko trochę przestygnie) dodajemy masło, kakao, orzechy i spirytus. Całość mieszamy. Powstałą masą przekładamy andruty. Gotowy wafel kakaowy odkładamy do zastygniecia.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 + 3 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital