Nadziewane cukinie


x

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Zazwyczaj jak myślimy o cukinii to pierwszym skojarzeniem jest leczo, ewentualnie przetwory w słoikach. Nadziewane cukinie to smaczne i stosunkowo szybkie danie, które pozwoli nam skosztować to warzywo w nieco innej odsłonie.

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 30 min 50 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • cukinia (średniej wielkości) - 2 sztuki

  • mielone mięso wieprzowe - 20 dag

  • brązowy ryż - 100 g

  • cebula - 1 sztuka

  • ser żółty - 1 garść

  • pieprz ziołowy

  • przyprawa typu maggi

  • zioła prowansalskie

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Cukinie kroimy na pół (wzdłuż). Następnie wydrążamy środek, aby uzyskać „łódeczki”.

Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Mięso wraz z cebulą podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi oraz maggi do smaku.

Gdy mięso będzie gotowe, zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko z ryżem. Powstałym farszem napełniamy cukinie.

Nadziewane cukinie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Nadziewane cukinie polecamy podawać z sosem pomidorowym!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.