Spaghetti Carbonara

 

(czas przygotowania ok 25 min, przepis na ok 2 porcje)

Dzisiaj ponownie wędrujemy do Italii i zapraszamy wszystkich na pyszne Spaghetti Carbonara!

Składniki:

  1. 150 g makaronu spaghetti
  2. 2 jajka
  3. 100 g wędzonego boczku
  4. 30 g tartego parmezanu
  5. 1-2 ząbki czosnku
  6. nataka pietruszki
  7. 1 łyżka oliwy z oliwek
  8. sól
  9. pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu, odcedzamy go i pozostawiamy w garnku. Jajka (sparzone) roztrzepujemy widelcem na talerzu. Boczek kroimy w stosunkowo cienkie paseczki i podsmażamy go na oliwie z oliwek, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy makaron, połowę parmezanu, sól, pieprz i całość mieszamy. Gdy patelnia lekko przestygnie dodajemy jajka (nie powinny się ściąć całkowicie, tylko utworzyć kremowy sos). Spaghetti Carbonara powinna być podana od razu, oprószona pozostałym parmezanem!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 40 = 43

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital