Crème brûlée

 

(czas przygotowania ok 1h 10 minut, przepis na ok 6 porcji (z zależności od wielkości kokilek)

Dzisiaj słodka Francja-elegancja! Zapraszamy na niezwykle delikatny i zmysłowy Crème brûlée 🙂

Składniki:

  1. 6 żółtek
  2. 500 ml śmietany kremówki 36 %
  3. 1/3 szklanki białego cukru
  4. 1 laska wanilii
  5. brązowy cukier (ok 5-6 łyżek)

Przygotowanie:

Śmietankę, biały cukier i wyłuskane ziarenka wanilii gotujemy na małym ogniu. Gdy tylko zacznie się zagotowywać na brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Ubijamy żółtka do uzyskania gładkiej, ale nie puszystej konsystencji. Następnie dodajemy powoli ciepłą jeszcze śmietankę i mieszamy (nie ubijamy). Gdy krem będzie gładki i sztywny, przelewamy go do kokilek przez sitko – ważne jest by były one w miarę możliwości niewysokie, aby nasz krem piekł się równomiernie. Jeśli mamy wysokie kokilki, napełnimy je do 2.5 cm – 3 cm wysokości. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 100 stopni. Krem chłodzimy kilka godzin w lodówce. Następnie każdą z porcji posypujemy brązowym cukrem i go karmelizujemy przy użyciu specjalnego palnika lub wkładamy na chwilę, na najwyższą półkę do piekarnika ustawionego na funkcję grill.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Crème brûlée

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 8 = 64

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital