Kotlety z białego sera i ziemniaków

 

(czas przygotowania ok 30 minut)

Lubisz pierogi ruskie, ale nie masz wystarczająco czasu by zagnieść ciasto? Jeśli tak, to nasz dzisiejszy przepis z pewnością będzie trafiony 🙂 Zapraszamy na kotlety z białego sera i ziemniaków!

Składniki:

  1. 2kg ziemniaków
  2. 500 g białego sera twarogowego (półtłustego)
  3. cebula
  4. bułka tarta
  5. sól
  6. pieprz
  7. olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Ugotowane ziemniaki wraz z serem mielimy maszynką bądź wyciskamy przez praskę. Dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Większą ilość oleju rozgrzewamy mocno na patelni i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.

Uwaga! Należy zwrócić uwagę na ziemniaki, które nie powinny być bardzo wodniste, podobnie ser. Kotlety powinny się ładnie formować i nie kleić.

Kotlety z białego sera i ziemniaków można podawać samodzielnie lub ze śmietaną, maślanką bądź kefirem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

5 komentarzy “Kotlety z białego sera i ziemniaków

  1. Jeśli ktoś uwielbia ruskie jak ja to smak mu się spodoba. Niestety wg mnie autor nigdy nie próbował tego przepisu. Nie ma możliwości wykonania kotletów jak na zdjęciu. Ser rozpływa się na patelni więc i te kotlety mają konsystencję topionego sera żółtego. Ziemniaki odparowałem solidnie, próbowałem też znacząco zwiększyć ilość ziemniaków oraz dosypać płatków ziemniaczanych aby solidniej zagęścić. Oczywiście trochę pomogło ale dalej wychodzą rozlewające się placki które trudno oddzielić nawet od nowej teflonowej patelni. To jest technicznie niewykonalne.

     
    • Autor wielokrotnie przygotowywał te kotlety 🙂 Polecamy spróbować innego sera – najlepszy jest biały twaróg półtłusty, raczej sypki w konsystencji niż kremowy. I oczywiście nie szczędzimy oleju, który mocno rozgrzewamy. Masa na kotlety nie zawiera “surowych” składników, więc nie smażymy ich długo – tylko do zarumienienia. Mamy nadzieję, że następnym razem wyjdą idealne 🙂

       
    • Możliwe, że ser lub ziemniaki były zbyt wodniste… Albo zbyt mała ilość tłuszczu, jeśli smażyła Pani nie na patelni nieprzywierającej. Normalnie sama bułka w zupełności wystarcza. Pozdrawiamy!

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 1 = 10

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital