Muffiny czekoladowe

 

(czas przygotowania ok 30 minut, porcja na 10-12 sztuk)

Banalnie proste i mocno czekoladowe, szczególnie uwielbiane przez dzieci 🙂 Zapraszamy na muffiny czekoladowe!

Składniki:

składniki suche:

  1. 1 szklanka cukru
  2. 1 i 3/4 szklanki przesianej mąki
  3. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  4. pół szklanki kakao
  5. 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  6. pół tabliczki czekolady deserowej

składniki mokre:

  1. pół szklanki oleju
  2. 1 i 1/4 szklanki mleka
  3. 1 jajko roztrzepane (L)

Przygotowanie:

Czekoladę kroimy na drobne kawałki. W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Następnie łączymy wszystko, mieszamy na gładką masę (za pomocą łyżki bądź trzepaczki). Napełniamy foremki (prawie do końca, bo muffiny nie wyrosną bardzo wysokie). Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Muffiny czekoladowe podajemy ostudzone, możemy je także ozdobić np. bitą śmietaną lub kremem!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 1 = 3

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital