Gorąca czekolada


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Długie jesienne wieczory, za oknem chłodna i deszczowa pogoda, a my siedzimy przykryci ciepłym kocykiem z ulubioną książką w ręku… Jedyne czego brakuje to czegoś słodkiego i zarazem rozgrzewającego… Oto przepis 🙂 Ta pyszna gorąca czekolada pomimo, iż do niskokalorycznych nie należy to warta jest grzechu!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • mleko - 500 ml

  • śmietana kremówka (może być 30 lub 36%) - 500 ml

  • gorzka czekolada - 200 g

  • mleczna czekolada - 100 g

  • kakao (gorzkie) - 3 łyżeczki

  • cynamon - 1 szczypta

  • do posypania pianki marshmallow

PRZYGOTOWANIE

Z 500ml mleka odlewamy jedną szklankę i dodajemy kakao. Mieszamy, aż nie będzie żadnych grudek.

Pozostałą cześć mleka wraz ze śmietanką umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy połączone mleko i kakao.

Zmniejszamy ogień, czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do całości. Doprawiamy cynamonem.

Mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników i osiągnięcia gładkiej, jednolitej konsystencji.

Gorąca czekolada najlepiej smakuje serwowana wraz z piankami marshmallow!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.