Tortilla
 
                Normalny
 
                Tani
Powszechnie używana w kuchni meksykańskiej, zawładnęła również sercami Europejczyków! Tortilla stanowi świetną bazę do dań. Zwłaszcza, że wystarczy dodać nasze ulubione warzywa, mięso (polecamy carnitas), zwinąć i gotowe 🙂
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 25 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 25 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Sztuki | 
| 10 | 
- mąka pszenna - 2 szklanki 
- sól - 1/2 łyżeczki 
- gorąca woda - 3/4 szklanki 
- smalec - 3 łyżki 
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy i dodajemy sól. Smalec roztapiamy w gorącej wodzie i powoli dodajemy do mąki, cały czas mieszając. Następnie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą odkładamy na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 15-16 kuleczek i odstawiamy na parę minut.
Każdą z porcji rozwałkowujemy, aż do uzyskania w miarę równych placków tortilla. Jeśli chcemy, aby były idealnie równie to możemy użyć formy.
Tortillę smażymy na rozgrzanej, suchej patelni ok 30-40 sekund z każdej strony (aż pojawią się pęcherzyki i brązowe plamki).
Tortilla powinna być podawana z ulubionymi dodatkami!
Uwagi
Jeśli nie potrzebujmy robić wszystkich placków jednego dnia, to bez obaw! Ciasto możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            