Krokiety z kapustą i grzybami

 

(czas przygotowania ok 1h)

Świętnie komponują się z barszczem czerwonym – przepis tutaj! Smakują zawsze, nie tylko w okresie świątecznym! Pyszne krokiety z kapustą i grzybami – zapraszamy!

Składniki:

Naleśniki:

  1. 4 jajka
  2. 2 szklanki mąki
  3. 1 szklanka mleka
  4. 1 szklanka wody gazowanej
  5. 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  1. 1 główka kapusty włoskiej
  2. 1 cebula
  3. 1 garść suszonych grzybów leśnych
  4. 1 łyżka masła
  5. sól
  6. pieprz

Panierka:

  1. 2 jajka
  2. bułka tarta

Przygotowanie:

Naleśniki:

Mieszamy jajka, sól i mleko, dodajemy mąkę, miksujemy. Dolewamy wodę i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut.. Smażymy z obu stron, na jasny kolor.

Farsz:

Kapustę kroimy na „ćwiartki”, usuwamy głąb i gotujemy we wrzątku kilka minut – aż zmięknie, ale pozostanie „al dente”. Następnie mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy. Cebulę musimy zeszklić na maśle, dodając pokrojone w drobną kostkę, namoczone dzień wcześniej grzyby i kapustę. Smażymy. Następnie dodajemy sól i pieprz. Jeśli farsz wydaje nam się suchy możemy dodać odrobinę wody (byle nie z kapusty!)

Nakładamy farsz na usmażone naleśniki i zawijamy krokiety. Na samym końcu obtaczamy je w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju, aż panierka będzie zarumieniona,

Smacznego!!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

82 − 75 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital