Karmelowe Banoffee

 

(czas przygotowania ok 20-25 minut, przepis na formę do tarty o średnicy 22cm)

Prosty i szybki przepis na rozpływające się w ustach ciasto z bananami i karmelem, ten smak uzależnia… 🙂 Zapraszamy na karmelowe Banoffee!

Przepis na domowy karmel znajdziesz tutaj!

Składniki:

Spód:

  1. 250g herbatników
  2. 70g masła

Banoffee:

  1. 400g masy krówkowej (kajmaku)
  2. 3 banany
  3. pół cytryny
  4. 250g śmietany kremówki (30-36%)
  5. 1 łyżka cukru pudru
  6. 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy na proszek, najlepiej za pomocą blendera. Masło rozpuszczamy, mieszamy z herbatnikami i wykładamy dno formy do ciasta. Następnie rozprowadzamy na spodzie równomiernie kajmak. Banany kroimy w grubsze plasterki i obtaczamy je w odrobinie cytryny (aby nie zrobiły się ciemne), układamy na kajmaku. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno i rozprowadzamy na bananach. Całość posypujemy drobno startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × = 20

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital