Błyskawiczne pączki

 

(czas przygotowania ok 15-20 minut, przepis na ok 25-30 pączków)

Uwielbiane przez cały rok, nie tylko w tłusty czwartek! Delikatne, błyskawiczne pączki wykonamy w prosty sposób 😉

Składniki:

  1. 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  2. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  3. 1/4 łyżeczki soli
  4. 1/4 szklanki mleka
  5. 1/4 szklanki maślanki
  6. 1/4 szklanki cukru
  7. 3 łyżki stopionego masła
  8. olej
  9. cukier puder

Przygotowania:

Mieszamy osobno składniki suche, z wyjątkiem cukru (mąkę, proszek do pieczenia, sól) i mokre (mleko, maślankę, roztopione masło + cukier). Następnie dodajemy jedne do drugich i mieszamy do połączenia składników. Rozgrzewamy olej do smażenia – powinien mieć temperaturę ok 180 stopni. Aby sprawdzić czy jest odpowiednio rozgrzany na próbę możemy wrzucić kawałeczek ciasta – jeśli dosyć szybko wypłynie i się zarumieni, oznacza to że olej jest gotowy. Z ciasta formujemy małe kuleczki i wrzucamy na olej. Po minucie obracamy je na drugą stronę. Po chwili wyjmujemy za pomocą cedzaka i układamy na ręczniku kuchennym. Błyskawiczne pączki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 × 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital