Błyskawiczne pączki


x

Łatwy

Tani

Bez jajek


Uwielbiane przez cały rok, nie tylko w tłusty czwartek! Delikatne, błyskawiczne pączki wykonamy w prosty sposób 😉

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
25 min
Przygotowanie 25 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
25

  • mąka pszenna - 1 1/4 szklanki

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • sól - 1/4 łyżeczki

  • mleko - 1/4 szklanki

  • maślanka - 1/4 szklanki

  • cukier - 1/4 szklanki

  • stopione masło - 3 łyżki

  • olej

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Mieszamy osobno składniki suche, z wyjątkiem cukru (mąkę, proszek do pieczenia, sól) i mokre (mleko, maślankę, roztopione masło + cukier). Następnie dodajemy jedne do drugich i mieszamy do połączenia składników.

Rozgrzewamy olej do smażenia – powinien mieć temperaturę ok 180 stopni. Aby sprawdzić czy jest odpowiednio rozgrzany na próbę możemy wrzucić kawałeczek ciasta – jeśli dosyć szybko wypłynie i się zarumieni, oznacza to że olej jest gotowy.

Z ciasta formujemy małe kuleczki i wrzucamy na olej. Po minucie obracamy je na drugą stronę. Po chwili wyjmujemy za pomocą cedzaka i układamy na ręczniku kuchennym.

Błyskawiczne pączki posypujemy cukrem pudrem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.