Pasztet warzywny bez jajek

 

(czas przygotowania ok 1h, porcja na keksówkę o wymiarach 24x11x7)

Smak i zdrowie na talerzu 🙂 Cóż więcej rzec… Zapraszamy na pyszny warzywny pasztet!!

Składniki:

  1. 4 pietruszki
  2. 1 seler
  3. 2 cebule
  4. 200g kaszy jaglanej (zazwyczaj są to 2 woreczki)
  5. 3/4 szklanka mielonych orzechów włoskich
  6. 50ml oleju (najlepiej rzepakowego)
  7. 4 ząbki czosnku
  8. 2 łyżki sosu sojowego
  9. 1 łyżeczka majeranku
  10. 1 łyżeczka koperku
  11. odrobina lubczyku
  12. szczypta gałki muszkatołowej
  13. sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną musimy ugotować kierując się wskazaniami na opakowaniu. Pietruszki i selera trzemy na tarce z grubymi oczkami, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno pokrojony czosnek i marchewkę wraz z selerem. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Kolejno dodajemy kaszę, orzechy włoskie, sos sojowy, majeranek, koperek, lubczyk, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i blendujemy na gładką masę. Przelewamy do formy i pieczemy ok 45 minut w 200 stopniach. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

72 ÷ = 12

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital