Cieniutkie i delikatne naleśniki


x

Łatwy

Tani


Myśląc o przysmaku z dzieciństwa, pierwsze na myśl przychodzą właśnie naleśniki! Pyszne, cieniutkie i delikatne, z dodatkiem owoców, dżemu bądź czekolady… Dzisiaj pełnia smaków zaprasza na słodkie naleśniki! Jeśli jednak lubicie trochę grubsze w amerykańskim stylu to zapraszamy na nasze pancakes :)

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
10

  • jajka - 2 sztuki

  • mąka pszenna - 1 szklanka

  • mleko - 1 szklanka

  • olej - 3 łyżki

  • cukier (jeśli wolimy słone naleśniki to zamiast cukru można dodać szczyptę soli) - 1 łyżka

  • woda (najlepiej gazowanej) - 3/4 szklanki

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki poza mąką umieszczamy w misce i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i nadal miksujemy.

Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Nabieramy ciasto chochelką, rozlewamy na patelni i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.

Jeśli wolimy bardziej tłuste naleśniki to przed każdym kolejnym dodajemy odrobinę oleju, jeśli nie to możemy smażyć bez oleju (naleśniki i tak się usmażą bo olej jest w środku).

Gotowe cieniutkie i delikatne naleśniki podajemy z dodatkami!

Uwagi

Jeśli podczas miksowania okaże się, iż cisto jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę mąki. Jeśli jednak ciasto chwilę postoi może zgęstnieć – wtedy należy dodać odrobinę wody.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.