Domowe pesto bazyliowe

 

(czas przygotowania ok 10 minut, porcja na około pół szklanki)

Aromatyczne pesto bazyliowe smakuje doskonale w połączeniu z wieloma produktami, jednak najlepiej… po prostu z makaronem (przepis tutaj)! Można zrobić je samemu w zaledwie 10 minut, więc po co kupować? Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Składniki:

  1. pęczek bazylii (około 25g, lub oberwane listki z jednej doniczki)
  2. 1 mały ząbek czosnku
  3. 25g orzeszków pinii – wychodzi około dwie łyżki
  4. 2 łyżki tartego parmezanu
  5. 4 łyżki oliwy z oliwek
  6. sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Orzeszki pinii podpiekamy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż się delikatnie zarumienią. Następnie wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub blendujemy.

Uwaga! Orzeszki pinii możemy zastąpić, pestkami dyni lub orzechami nerkowca, jednak smak będzie troszkę inny.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 1 = 10

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital