Francuskie macaron – malina, jagoda, truskawka


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe


Delikatna i niebiańska uczta dla podniebienia! Zapraszamy na rozpływające się w ustach malinowe/jagodowe/truskawkowe macaron!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 15 min 1 h 15 min
Przygotowanie 1 h
Pieczenie 15 min
Gotowe 1 h 15 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
25

Bezy:

  • migdały - 100 g

  • białka jajka - 3 sztuki

  • cukier (kryształ) - 30 g

  • cukier puder - 200 g

  • syrop malina/jagoda/truskawka - 1 łyżeczka

Krem:

  • masło - 2 łyżki

  • cukier puder - 4 łyżki

  • śmietanka 36% - 2 łyżki

  • syrop malina/jagoda/truskawka - 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

Bezy:

Migdały sparzamy, zdejmujemy skórkę i mielimy.

Ubijamy białka z cukrem (kryształem) na sztywną pianę. Wyłączamy mikser. następnie dodajemy migdały i cukier puder. Całość mieszamy.

Dodajemy wcześniej wybrany syrop i ponownie mieszamy do połączenia składników.

Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia robimy za pomocą szprycy kropki z naszej masy. Zostawiamy je na 20 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wstawiamy bezy na 15 minut. Jeśli są większe niż 4 cm to na trochę dłużej.

Krem:

Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę i wstawiamy na 20 minut do lodówki.

Gotowe i ostudzone macaron przekładamy kremem i składamy parami.

Uwagi

Zamiast całych migdałów możemy użyć gotowej mąki migdałowej!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.