Pieczone udka kurczaka z ziemiankami
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Proste i smaczne danie, idealne na każdą okazję. Pieczone udka kurczaka z ziemniakami stanowią kompletne danie i z pewnością często będą gościły na Waszych stołach 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
50 min | 1 h | 1 h 50 min |
Przygotowanie | 50 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
udka z kurczaka zagrodowego - 5 sztuk
ziemniaki - 750 g
czerwona cebula - 1 sztuka
pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
czosnek (ząbki) - 6 sztuk
rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
papryka słodka - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Do miseczki wlewamy 8-10 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy słodką paprykę, wędzoną paprykę, rozmaryn, odrobinę soli, pieprzu i wyciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki).
Udka myjemy, mieszamy z powstałą marynatą i odstawiamy na około 40 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, a pozostałe ząbki czosnku obieramy.
Mięso i warzywa mieszamy i umieszczamy na głębszej blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym (na spód możemy dać odrobinę oliwy).
Całość pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni bez przykrycia co jakiś czas mieszając. 20 minut przed końcem pieczenia myjemy i kroimy na połówki pomidorki koktajlowe i układamy na blaszce.
Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami serwujemy z ulubioną surówką!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!