Pieczone udka kurczaka z ziemiankami


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Proste i smaczne danie, idealne na każdą okazję. Pieczone udka kurczaka z ziemniakami stanowią kompletne danie i z pewnością często będą gościły na Waszych stołach 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
50 min 1 h 1 h 50 min
Przygotowanie 50 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • udka z kurczaka zagrodowego - 5 sztuk

  • ziemniaki - 750 g

  • czerwona cebula - 1 sztuka

  • pomidorki koktajlowe - 8 sztuk

  • czosnek (ząbki) - 6 sztuk

  • rozmaryn suszony - 1 łyżeczka

  • papryka wędzona - 1/2 łyżeczki

  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Do miseczki wlewamy 8-10 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy słodką paprykę, wędzoną paprykę, rozmaryn, odrobinę soli, pieprzu i wyciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki).

Udka myjemy, mieszamy z powstałą marynatą i odstawiamy na około 40 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, a pozostałe ząbki czosnku obieramy.

Mięso i warzywa mieszamy i umieszczamy na głębszej blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym (na spód możemy dać odrobinę oliwy).

Całość pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni bez przykrycia co jakiś czas mieszając. 20 minut przed końcem pieczenia myjemy i kroimy na połówki pomidorki koktajlowe i układamy na blaszce.

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami serwujemy z ulubioną surówką!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.