Jabłka w własnoręcznie wykonanym karmelu

Normalny

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek
Choć wielu ta przekąska kojarzy się z Halloween to zapewniamy, że o każdej porze roku jabłka w karmelu smakują równie pysznie, a dzieci je wręcz uwielbiają!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
10 |
Karmel:
cukier - 1/2 szklanki
woda - 1/2 szklanki
śmietana kremówka - 200 ml
Dodatkowo:
jabłka - 10 sztuk
patyczki do lodów - 10 sztuk
PRZYGOTOWANIE
Karmel:
W garnku z wodą rozpuszczamy cukier, cały czas mieszając. Istotne, aby cukier rozpuścił się zanim woda zacznie wrzeć. Zmniejszamy moc palnika.
Na początku syrop zacznie gęstnieć i zrobi się złotawy, nie mieszamy go – możemy ewentualnie delikatnie obracać garnkiem.
W osobnym garnku rozgrzewamy śmietanę. Gdy po chwili nasz karmel zrobi się ciemnobrązowy to łączymy oba składniki dokładnie mieszając.
Jabłka w karmelu:
Jabłka myjemy i usuwamy ogonki. Następnie w każde wbijamy patyczek.
Każde jabłuszko zanurzamy w karmelu i ostawiamy do ostygnięcia (najlepiej do lodówki) na około godzinę.
Uwagi
Do wykonania karmelu najlepiej użyć garnka o grubszym dnie, aby się nie przypalił.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!