
(czas przygotowania około 1h)
Kto z nas nie lubi odrobiny łakomstwa i kalorycznych, ale rozpływający się w ustach ptysiów? Zapraszamy na ten słodziutki deser!
Składniki:
ciasto parzone:
- 125g masła
- szklanka wody
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
krem:
- 500ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
ciasto parzone:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto parzone (w sporych odstępach). Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ptysie kroimy na pół.
krem:
Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.
Wykładamy bitą śmietanę na ptysie – również za pomocą szprycy, najlepiej z końcówką gwiazdki.
Smacznego!