Babka cytrynowa


x

Łatwy

Tani


Klasyczna, znana i lubiana babka cytrynowa. Przepis prosty, a efekt pyszny!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 50 min 1 h 5 min
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • mąka pszenna - 250 g

  • cukier - 200 g

  • masło - 250 g

  • jajka - 4 sztuki

  • cytryna - 1 sztuka

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wraz z masłem (temperatura pokojowa) i cukrem ucieramy ma puszystą masę.

Cytrynę myjemy i sparzamy, następnie ścieramy z niej skórkę na małych oczkach tarki.

Ubijamy sztywną pianę z białek z odrobinką soli i dodajemy do masy.

Następnie przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy łyżką.

Formę do babki wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy masę.

Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Babka cytrynowa może być serwowana sama, z lukrem lub oprószona cukrem pudrem.

Uwagi

Przepis na babkę cytrynową w formie 2 litry.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.