Sos pieczarkowy

 

(czas przygotowania około 15 minut)

Zapraszamy na kremowy sos pieczarkowy, który doskonale pasuje do kopytek (przepis tutaj), placków ziemniaczanych (przepis tutaj), ryżu i… do czego jeszcze? Puśćcie wodzę fantazji!

Składniki:

  1. 400g pieczarek
  2. 1 cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1/3 szklanki śmietany kremówki
  5. sól
  6. pieprz
  7. posiekana natka pietruszki
  8. łyżka masła

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię z masłem i smażymy cebulę – gdy się zeszkli dodajemy czosnek i pieczarki. Gdy grzyby się zarumienią i odparują dolewamy śmietanę, cały czas mieszając. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Podając posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Uwaga! Gdy sos pieczarkowy za bardzo zgęstnieje możemy go rozcieńczyć odrobiną wody.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Sos pieczarkowy

  1. Do duszenia pieczarek warto dodać łyżeczkę suszonego koperku.
    Dla zapachu można dodać trochę błyskawicznej zupy pieczarkowej albo grzybowej (uwaga, są już solone)

     

Odpowiedz na „K. SmagowiczAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

43 + = 52

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital