Purée ziemniaczane z gałką muszkatołową
 
                Łatwy
 
                Tani
 
                        Bezglutenowe
Jeśli lubisz ziemniaki, ale tradycyjne podanie troszkę Cię nudzi to mamy świetną alternatywę – puszyste i aksamitne purée!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | 
| 10 min | 20 min | 30 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 10 min | 
| Gotowanie | 20 min | 
| Gotowe | 30 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 4 | 
- ziemniaki - 1 kg 
- mleko - 100 ml 
- masło - 5 łyżek 
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta 
- sól 
- pieprz 
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy, zalewamy zimną wodą, solimy. Gdy zaczną wrzeć gotujemy jeszcze około 20 minut, aż będą miękkie.
Ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę, a następnie przecieramy przez sitko.
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, po czym dodajemy do ziemniaków.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i energicznie mieszamy (możemy użyć też blendera).
Purée ziemniaczane z gałką muszkatołową serwujemy jako dodatek do dań głównych!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            