Udka w panierce – pikantnej i chrupiącej


x

Łatwy

Przystępny


Pyszne udka w panierce! Jeśli lubisz pikantnego i chrupiącego kurczaka to ten przepis przypadnie Ci do gustu!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • udka kurczaka zagrodowego - 1 kg

  • maślanka - 200 ml

  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki

  • mąka pszenna - 3 łyżki

  • ostra papryka - 1 łyżeczka

  • olej - 1 l

  • chilli (opcjonalnie)

  • sól

  • pieprz

Panierka:

  • mąka pszenna - 1/2 szklanki

  • mąka kukurydziana - 1/2 szklanki

  • ostra paptyka - 1/2 łyżeczki

  • sól

PRZYGOTOWANIE

Udka myjemy i oczyszczamy.

Do miski lub garnka wlewamy maślankę, dodajemy przecier pomidorowy, mąkę, ostrą paprykę, chili, sól, pieprz.

Udka umieszczamy w marynacie, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na minimum 3-4h. Na 20 minut przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki.

Mąkę pszenną, kukurydzianą, ostrą paprykę i szczyptę soli mieszamy. Następnie dokładnie obtaczamy w nich udka.

W garnku rozgrzewamy litr oleju i smażymy udka na złoty kolor co jakiś czas je obracając.

Po wyjęciu udka odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Udka w panierce podajemy z sałatką i frytkami lub ziemniakami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.