Kluski śląskie
Normalny
Tani
Pyszne i smakowite kluski śląskie! Serdecznie polecamy podawać z sosami!
|
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
|
0 z 5 (0 głosów) |
||
|
|
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
| 40 min | 30 min | 1 h 10 min |
| Przygotowanie | 40 min |
| Gotowanie | 30 min |
| Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
|
|
Porcje |
| 4 |
ziemniaki - 1 kg
mąka ziemniaczana - 6 łyżek
mąka pszenna - 2 łyżki
jajka - 2 sztuki
sól
PRZYGOTOWANIE
Wodę w garnku solimy i gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie je obieramy i przeciskamy przez praskę/maszynkę.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka oraz odrobinę soli. Zagniatamy ciasto.
Z powstałego ciasta formujemy niewielkie kluski z dołeczkiem na środku.
Kluski śląskie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, aż wypłyną. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Gotowe kluski podajemy jako dodatek do dań lub same np. ze skwarkami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

