Różane ciasteczka

 

(czas przygotowania około 40 minut)

Pyszne i leciutkie różane ciasteczka. Przypominają francuskie makaroniki, a z płatkami róży smakują niebiańsko!

Polecamy także francuskie owocowe macaron – przepis tutaj!

Składniki:

makaroniki:

  1. 3 białka
  2. 150g cukru pudru
  3. 200g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  4. szczypta soli

płatki róży (można użyć gotowej konfitury):

  1. garść płatków róży
  2. „na oko” dwa razy więcej cukru niż płatków
  3. szczypta kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Makaroniki:

Białka ubijamy, gdy się spienią dodajemy szczyptę soli. Następnie, gdy piana będzie sztywniejsza dosypujemy powoli cukier puder. Gdy masa białkowa będzie sztywna i błyszcząca, wyłączamy mikser i dosypujemy zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy. Na blaszce układamy papier i za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskamy ciasteczka. Makaroniki pieczemy 15 minut w 160 stopniach, aż się zarumienią (mogą też leciutko popękać).

Płatki róży:

Płatki róży ucieramy w makutrze razem z cukrem i odrobiną kwasku cytrynowego. Jeśli nie zużyjemy całości do ciasteczek to utartą różę można przechowywać w wyparzonych słoiczkach.

Gdy ciasteczka się upieką i ostygną przekładamy je konfiturą lub utartymi płatkami róży.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

91 − = 89

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital