Pizzerki
Normalny
Tani
Bez jajek
Pyszne pizzerki na cieniutkim cieście, jeśli chodzi o dodatki – wasze ulubione! My proponujemy smakowitą klasykę!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
1 h | 40 min | 10 min | 1 h 50 min |
Przygotowanie | 1 h |
Gotowanie | 40 min |
Pieczenie | 10 min |
Gotowe | 1 h 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
Ciasto:
mąka pszenna - 250 g
świeże drożdże - 25 g
letnia woda - 150 ml
sól - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
Sos pomidorowy:
pomidory krojone (kartonik) - 400 g
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
bazylia (listki) - 5 sztuk
oregano - 1 łyżeczka
sól
pieprz
oliwa z oliwek - 2 łyżki
Dodatki:
szynka/salami
pieczarki
ser żółty/mozzarella
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Drożdże w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy na kwadrans.
W misce lub na stolnicy mieszamy mąkę, sól i dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, a następnie odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy ciasto, przykrywamy je i czekamy około 50 minut, aż podwoi swoją objętość.
Następnie ciasto dzielimy porcje i posypujemy odrobiną mąki i wałkujemy małe pizzerki, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Sos pomidorowy:
Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy przez minutę – półtorej na oliwie z oliwek.
Następnie dodajemy pomidory, bazylię, oregano, sól, pieprz i smażymy dopóki sos nie zacznie wrzeć.
Po tym czasie przecieramy sos na sitku z drobnymi oczkami, tak aby większe części pozostały na sitku, a sos w misce/garnku.
Ponownie gotujemy sos przez około 35-40 minut cały czas mieszając, aby się zredukował i nie był zbyt wodnisty.
Pizzerki:
Rozwałkowane pizzerki smarujemy sosem i nakładamy ulubione dodatki. Następnie pieczemy je 10 minut w 200 stopniach.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!