pelniasmakow-banner

Pizzerki


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Pyszne pizzerki na cieniutkim cieście, jeśli chodzi o dodatki – wasze ulubione! My proponujemy smakowitą klasykę!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 40 min 10 min 1 h 50 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 1 h
Gotowanie 40 min
Pieczenie 10 min
Gotowe 1 h 50 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
5

Ciasto:

  • mąka pszenna - 250 g

  • świeże drożdże - 25 g

  • letnia woda - 150 ml

  • sól - 1 łyżeczka

  • cukier - 1 łyżeczka

  • oliwa z oliwek - 2 łyżeczki

Sos pomidorowy:

  • pomidory krojone (kartonik) - 400 g

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • bazylia (listki) - 5 sztuk

  • oregano - 1 łyżeczka

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Dodatki:

  • szynka/salami

  • pieczarki

  • ser żółty/mozzarella

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Drożdże w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy na kwadrans.

W misce lub na stolnicy mieszamy mąkę, sól i dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, a następnie odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy ciasto, przykrywamy je i czekamy około 50 minut, aż podwoi swoją objętość.

Następnie ciasto dzielimy porcje i posypujemy odrobiną mąki i wałkujemy małe pizzerki, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Sos pomidorowy:

Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy przez minutę – półtorej na oliwie z oliwek.

Następnie dodajemy pomidory, bazylię, oregano, sól, pieprz i smażymy dopóki sos nie zacznie wrzeć.

Po tym czasie przecieramy sos na sitku z drobnymi oczkami, tak aby większe części pozostały na sitku, a sos w misce/garnku.

Ponownie gotujemy sos przez około 35-40 minut cały czas mieszając, aby się zredukował i nie był zbyt wodnisty.

Pizzerki:

Rozwałkowane pizzerki smarujemy sosem i nakładamy ulubione dodatki. Następnie pieczemy je 10 minut w 200 stopniach.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.