Ciasto z czereśniami
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Leciutkie, puszyste, pyszne i gotowe w parę minut ciasto z czereśniami – zapraszamy!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 35 min | 45 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 35 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Ciasto z czereśniami:
jajka - 6 sztuk
cukier - 1 szklanka
mąka pszenna - 1 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
czereśnie - 300 g
Lukier:
cukier puder - 10 łyżek
gorąca woda - 2 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto z czereśniami:
Jajka i cukier ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Ubijamy jeszcze ok 3 minuty.
Całość wylewamy na przygotowaną wcześniej tortownicę (możemy wyścielić ją papierem do pieczenia bądź wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą).
Czereśnie myjemy, usuwamy pestki i rozkładamy równomiernie na cieście.
Ciasto z czereśniami pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Przed wyjęciem ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
Lukier:
Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i wodą.
Ciasto z czereśniami polewamy lukrem, możemy także udekorować owocami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!