
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania około 40 minut)
Dzisiaj pachnąco, zdrowo i smacznie! Zapraszamy na pieczone jabłka z pysznym wnętrzem 🙂
Składniki:
- 4 większe jabłka
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie może być trochę więcej lub mniej)
- cynamon
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, osuszamy, odkrawamy górną część i wydrążamy środek. Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odsączamy. Na dnie każdego jabłka umieszczamy pół łyżeczki masła. Orzechy włoskie i migdały drobno siekamy, mieszamy z rodzynkami, dodajemy miód oraz doprawiamy cynamonem. Naszą mieszankę umieszczamy we wnętrzu każdego jabłka.
Owoce umieszczamy na blaszce posmarowanej tłuszczem lub w foremkach do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy jabłka 25 minut.
Około 10 minut przed końcem, nasze pieczone jabłka nakrywamy odkrojonymi wcześniej „czapeczkami”.
Deser można serwować samodzielnie lub z dodatkiem lodów.
Smacznego!
Uwielbiamy jeszcze nadziewać je serem <3
Piękności! Cudowne smaki jesieni a jednak zupełnie letnia słodycz 🙂