Falafele – wegańskie kotleciki z ciecierzycy
 
                Łatwy
 
                Tani
 
                        Bez nabiału
 
                        Bez jajek
Falafele to wegańskie kotleciki z ciecierzycy, które stanowią bardzo popularne danie kuchni arabskiej. Zapraszamy do wypróbowania!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 40 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 40 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 2 | 
- ugotowana ciecierzyca - 250 g 
- mąka pszenna - 1/2 szklanki 
- cebula - 1 1/2 sztuki 
- czosnek (ząbki) - 4 sztuki 
- sól - 1 łyżeczka 
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka 
- natka pietruszki (pęczek) - 1 sztuka 
- kumin mielony - 1/2 łyżeczki 
- pieprz - 1/4 łyżeczki 
- ostra papryka - 1 szczypta 
- mielona kolendra - 1/4 łyżeczki 
- słodka papryka - 1/4 łyżeczki 
- cynamon - 1 szczypta 
- imbir - 1 szczypta 
- sok z cytryny - 1/2 łyżeczki 
- olej rzepakowy - 500 ml 
PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy: sól, pieprz, mielony kumin, paprykę słodką, ostrą, cynamon, imbir, kolendrę i całość blendujemy lub rozdrabniamy w malakserze. Nie musi być bardzo drobno.
Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, sok z cytryny, sodę i ponownie miksujemy ale nie za drobno. Chodzi o to, aby składniki się połączyły.
Następnie formujemy falafele. Jeśli będą zbyt rzadkie to możemy dodać jeszcze odrobinę mąki.
Falafele smażymy na głębokim oleju na złoty kolor, później możemy je odsączyć na ręczniku papierowym.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            