
(czas przygotowania około 25 minut, porcja dla 2 osób)
Zapraszamy na pyszny stek z polędwicy wołowej! Jest bardzo prosty do zrobienia, a jeśli podejdziesz do niego na spokojnie i zastosujesz się do wskazówek z pewnością odpłaci Ci się pysznym smakiem 🙂
Składniki:
- 2 plastry polędwicy wołowej (około 2,5cm)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz grubo mielony
- 1 łyżka czerwonego wytrawnego wina
- masło klarowane lub olej rzepakowy
Przygotowanie:
na samym początku kilka zasad, których musimy się trzymać jeśli chcemy przygotować idealny stek:
- do smażenia steka nadaje się masło klarowane lub olej roślinny (np. rzepakowy), odpada natomiast oliwa extra virgin
- mięso do smażenia powinno mieć temperaturę pokojową
- najlepsza jest patelnia ze stali nierdzewnej lub ceramiczna, teflon to kiepski pomysł
- stek doprawiamy dopiero po usmażeniu
- nie nakłuwamy steka widelcem
- mięsa nie kładziemy na zimnej patelni
- najpierw rozgrzewamy patelnię, później masło klarowane
Stek idealny:
Rozgrzewamy patelnię, gdy będzie już gorąca rozpuszczamy masło lub olej. Następnie smażymy polędwicę wołową (o temperaturze pokojowej) zgodnie z zasadą „minuta na każdą ze stron na 1cm mięsa”. Zatem w przypadku steków 2,5cm smażymy po 2,5 minuty każdą ze stron. Przy takim czasie smażenia osiągniemy poziom wysmażenia medium / medium – rare. Jeśli chcemy well done to najlepiej dopiec mięso w piekarniku, ew. smażyć dłużej na średnim ogniu (około 4-5 minut). Pamiętamy także aby nie nakłuwać mięsa, dlatego stek przewracamy delikatnie najlepiej za pomocą łopatki drewnianej. Po usmażeniu stek układamy na folii aluminiowej, oprószamy solą, pieprzem, zawijamy i odstawiamy na około 7 minut.
W tym czasie do pozostałości ze smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy około 20-30 sekund i dodajemy czerwone wino. Powstały sos doprawiamy solą.
Gdy stek odpocznie podajemy go z sosem i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Pysznie wygląda!
Ale…stek idealny…hmmm…nie wiem czy istnieje….
Cały czas dążę do najlepszych rezultatów w kuchni, ale ciągle można lepiej.
Pozdrowienia.
Na pewno każdy wielbiciel mięska byłby zachwycony 🙂
Piękne mięsko! Niezwykle kuszące. Bardzo fajne są te wstępne porady. Nie dla każdego to wszystko jest oczywiste 🙂