Proste ciasto z makiem i orzechami
 
                Łatwy
 
                Przystępny
Prosto i smacznie! Zapraszamy na proste ciasto z makiem :)
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 30 min | 50 min | 1 h 20 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 30 min | 
| Pieczenie | 50 min | 
| Gotowe | 1 h 20 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 12 | 
- mak - 1 szklanka 
- cukier - 1 szklanka 
- mleko - 1 1/2 szklanki 
- jajka - 5 sztuk 
- bułka tarta - 5 łyżek 
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
- woda - 3 łyżki 
- sok z pomarańczy - 3 łyżki 
- orzechy laskowe - 1 garść 
- migdały - 1 garść 
- żurawina - 1 garść 
- starta skórka z pomarańczy - 1 łyżka 
- czekolada mleczna - 100 g 
- aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki 
PRZYGOTOWANIE
Mleko zagotowujemy, zalewamy nim mak i zaparzamy przez 5-6 godzin. Po tym czasie przecedzamy go przez sitko i mielimy dwa razy.
Orzechy laskowe i migdały siekamy, żurawinę kroimy na mniejsze kawałki.
Do maku dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą, całość mieszamy. Następnie dolewamy 3 łyżki wrzącej wody i 3 łyżki soku z pomarańczy.
Jajka rozdzielamy. Cukier z żółtkami ucieramy na gładką masę, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ciasta z makiem najpierw dodajemy utarte żółtka, a kolejno pianę z białek. Na koniec dodajemy aromat migdałowy, startą skórkę ze sparzonej pomarańczy i bakalie. Wszystko mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Ciasto z makiem pieczemy około 50 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe, w razie czego dopiekamy.
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto z makiem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            