Wielkanocne ciastka
 
                Normalny
 
                Przystępny
Niezwykle pyszne i rozpływające się w ustach wielkanocne ciastka 🙂 Polecamy spróbować!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 30 min | 15 min | 45 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 30 min | 
| Pieczenie | 15 min | 
| Gotowe | 45 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Sztuki | 
| 20 | 
- mąka - 70 g 
- zmielone orzechy (mogą być włoskie lub migdały) - 50 g 
- wiórki kokosowe - 50 g 
- cukier puder - 150 g 
- miękkie masło - 150 g 
- jajka - 5 sztuk 
- kakao - 50 g 
- sól - 1 szczypta 
Dodatkowo:
- rum - 2 łyżki 
- czekolada mleczna lub deserowa - 200 g 
- czekolada biała - 100 g 
- mleko - 4 łyżki 
PRZYGOTOWANIE
Masło (musi być naprawdę miękkie) miksujemy razem z cukrem pudrem, aż osiągniemy puszystą masę.
Następnie oddzielamy białko od żółtka i żółtko dodajemy do masy – miksujemy.
Na większym talerzu lub w misce mieszamy mąkę, kakao, mielone orzechy i wiórki kokosowe. Następnie powoli dodajemy je do masy, cały czas miksując, aż do połączenia się składników.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z powstałą masą.
Ciasto na wielkanocne ciastka przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 15 minut w 175 stopniach. Po wyciągnięciu ciasta, skrapiamy je odrobiną rumu wymieszanego z wodą.
Gdy ciasto przestygnie, za pomocą foremki wycinamy nasze wielkanocne ciastka – mogą mieć kształt jajek, zajączków itp. – wedle uznania.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę z dodatkiem mleka. Następnie ciastka polewamy czekoladą i odstawiamy do ostygnięcia.
W kąpieli wodnej roztapiamy tym razem białą czekoladą i za jej pomocą dekorujemy wielkanocne ciastka. Można oczywiście użyć lukrowych pisaków lub bakalii.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            