Hummus na śniadanko

 

Co prawda wracamy do tego przepisu często, ale za każdym razem jesteśmy zachwyceni!

Lubicie? Czy jednak do Was to nie trafia? 🙂

Przypomnienie przepisu:

Składniki:

  1. 250g ciecierzycy z puszki
  2. 6 łyżek ziaren sezamu
  3. 3 łyżki oliwy z oliwek
  4. 2 ząbki czosnku
  5. sok z połowy cytryny
  6. opcjonalnie pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  7. szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

Na suchej patelni prażymy sezam, cały czas mieszając, aż będzie miał złoty kolor. Następnie sezam razem z oliwą dokładnie miksujemy. W ten sposób powstaje nam pasta tahini. Kolejno dodajemy do niej czosnek, sok z cytryny, kumin, szczyptę soli i miksujemy. Następnie powoli dodajemy ciecierzycę, cały czas miksując. Aby hummus był bardziej kremowy możemy dodać trochę wody. Podając hummus możemy posypać go prażonym sezamem.

Uwaga! Zamiast miksowania sezamu z oliwą możemy użyć gotowej pasty tahini.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Hummus na śniadanko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

65 + = 68

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital