Korzenny dżem śliwkowy


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Zapraszamy na pyszny, korzenny dżem śliwkowy! Sprawdzi się idealnie zarówno do świeżej bułeczki jak i jako powidło do ciasta 🙂 A aromat, zwłaszcza gdy otworzymy słoiczek zimą jest niepowtarzalny!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 3 h 3 h 15 min
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 3 h
Gotowe 3 h 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • śliwki - 1 kg

  • cukier - 150 g

  • cynamon - 1/2 łyżeczki

  • mielone goździki - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Śliwki na dżem myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki.

Następnie umieszczamy śliwki w garnku, zasypujemy cukrem/ksylitolem i dodajemy przyprawę korzenną lub cynamon i goździki.

Dżem smażymy na niewielkim ogniu około godzinę. Po tym czasie wyłączamy i czekamy aż ostygnie i przykrywamy pokrywką.

Smażenie powtarzamy przez drugi i trzeci dzień (w zależności od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać). Jeśli zależy nam aby dżem śliwkowy był całkowicie gładki to możemy po ostatnim smażeniu go zblendować.

Gotowy korzenny dżem śliwkowy podajemy ze świeżym pieczywem :)

Uwagi

Zamiast cukru można użyć ksylitolu, który jest mniej kaloryczny i zdrowszy ale mniej słodki! W zależności od tego jak bardzo słodkie są śliwki, możliwe że trzeba będzie dodać więcej cukru/ksylitolu! Zamiast cynamonu i goździków można użyć gotowej przyprawy korzennej!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.