
(czas przygotowania około 3-4h)
Zapraszamy na pyszny, korzenny dżem śliwkowy! Sprawdzi się idealnie zarówno do świeżej bułeczki jak i jako powidło do ciasta 🙂 A aromat, zwłaszcza gdy otworzymy słoiczek zimą jest niepowtarzalny!
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 150 g cukru* (można użyć ksylitolu, który jest mniej kaloryczny i zdrowszy ale mniej słodki)
- 1 łyżeczka cynamonu*
- szczypta mielonych goździków
*zależy jak bardzo słodkie są śliwki, możliwe że trzeba będzie dodać więcej cukru/ksylitolu
* można użyć gotowej przyprawy korzennej
Przygotowanie:
śliwki na dżem myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie umieszczamy je w garnku, zasypujemy cukrem/ksylitolem i dodajemy przyprawę korzenną lub cynamon i goździki. Smażymy na niewielkim ogniu około godzinę. Po tym czasie wyłączamy i czekamy aż ostygnie i przykrywamy pokrywką. Smażenie powtarzamy przez drugi i trzeci dzień (w zależności od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać). Jeśli zależy nam aby dżem śliwkowy był całkowicie gładki to możemy po ostatnim smażeniu go zblendować.
Smacznego!