Kalmary w tempurze


x

Łatwy

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe


Lubicie czasami owoce morza? My ostatnio mieliśmy ogromną ochotę na kalmary. Zatem zapraszamy na pyszne kalmary w tempurze!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • kalmary (tuszki) - 500 g

  • białka jajek - 2 sztuki

  • mąka ryżowa - 150 g

  • sól himalajska

  • tymianek (opcjonalnie) - 1 szczypta

  • olej (do smażenia na głębokim tłuszczu)

PRZYGOTOWANIE

kalmary myjemy, oczyszczamy, kroimy na paseczki (tak żeby utworzyły nam kółeczka) i osuszamy.

Białka jajek delikatnie ubijamy, a mąkę mieszamy z dodatkiem soli (wedle uznania) i opcjonalnie tymiankiem.

W garnku rozgrzewamy olej. Kalmary zanurzamy w ubitych białkach, następnie w mące i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej.

Kalmary smażymy na delikatnie złoty kolor, po czym wyciągamy na ręcznik papierowy.

Kalmary w tempurze serwujemy z ulubionymi sosami!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.