Faszerowana cukinia


x

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Sezon na cukinie ma się ku końcowi, a więc trzeba korzystać 🙂 Dzisiaj na obiad pyszna faszerowana cukinia!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
25 min 45 min 1 h 10 min
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 45 min
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • cukinia - 2 sztuki

  • mięso mielone wieprzowe - 300 g

  • brązowy ryż - 50 g

  • cebula - 1/2 sztuki

  • czerwona papryka - 1/2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • czarne oliwki - 1 garść

  • ser mozzarella - 120 g

  • zioła prowansalskie

  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Cukinie kroimy na pół (wzdłuż), wydrążamy środek aby uzyskać „łódeczki”. Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Cebulę podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilkę smażymy i dodajemy mięso. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dodajemy 4 ząbki przeciśniętego przez praskę lub posiekanego czosnku.

Gdy mięso będzie gotowe, zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko z ryżem. Powstałym farszem napełniamy cukinie.

Cukinie pieczemy pod przykryciem (w naczyniu żaroodpornym) ok 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie wyjmujemy cukinię i układamy na niej pokrojone w plasterki oliwki i plastry sera mozzarella.

Faszerowane cukinie wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 10 minut (aż ser się roztopi i przyrumieni).

Uwagi

Cukinie powinny był w niewielkim rozmiarze!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.