Ciasto drożdżowe ze śliwkami


x

Normalny

Przystępny


Zapach drożdżowego ciasta i smak kruszonki… Czyli wspomnienie dzieciństwa! Zapraszamy na mięciutkie i delikatne ciasto drożdżowe ze śliwkami 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
2 h 40 min 2 h 40 min
Przygotowanie 2 h
Pieczenie 40 min
Gotowe 2 h 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Ciasto drożdżowe ze śliwkami:

  • mąka pszenna - 3 1/2 szklanki

  • śliwki - 600 g

  • drożdże - 50 g

  • ciepłe mleko - 250 ml

  • cukier - 130 g

  • żółtka - 5 sztuk

  • masło - 150 g

  • cynamon - 1 szczypta

  • sól - 1 szczypta

Kruszonka:

  • mąka - 1 szklanka

  • cukier - 1 szklanka

  • masło - 100 g

  • cynamon - 1 sztuka

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe:

Płaską łyżeczkę cukru ucieramy z drożdżami, dodajemy około 1/4 mleka i dwie łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i odstawiamy na kwadrans, przykrywając ściereczką.

Żółtka ucieramy z cukrem, szczyptą soli na gładką i puszystą masę.

Do większej miski lub garnka przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i masę z żółtek. Całość wyrabiamy kilka minut, aż do utworzenia lekko klejące ciasta i dokładnego połączenia się składników.

W międzyczasie rozpuszczamy masło. Dolewamy i wyrabiamy ciasto drożdżowe, aż będzie bez problemu odchodziło od ręki (kolejne kilka minut). Miskę/garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.

Śliwki, myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.

Gdy ciasto drożdżowe wyroście formujemy je w kształt naszej blaszki (u nas okrągła) i wkładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.

Na cieście układamy śliwki i oprószamy je cynamonem. Ciasto drożdżowe ze śliwkami odstawiamy na 25 minut.

Kruszonka:

Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem. Masło rozpuszczamy. Całość mieszamy do połączenia się składników i formujemy/rozcieramy na grudki. Kruszonką posypujemy ciasto drożdżowe.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami pieczemy 40 minut w 180 stopniach (góra – dół bez termoobiegu). Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie to dopiekamy około 5 minut.

Uwagi

Zanim zaczniemy robić ciasto trzeba spróbować śliwki, jeśli są mocno kwaśne to dodajemy około 20g cukru. Przygotowując ciasto możemy także pominąć cynamon jeśli nam przeszkadza jego smak. Z pozostałych białek z jajek polecamy zrobić pyszne ciasto – Pavlova!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.